Életminőség-leltár
(Felmérés, egyéni akcióterv, utánkövetés)

Az életminőséget gyakran összemossuk vagy összetévesztjük az életszínvonallal – pedig roppant fontos, hogy ezt a két dolgot meg tudjuk különböztetni egymástól. Az életminőség azt jelenti, mennyire elégülnek ki alapvető és magasabb rendű szükségleteink, akár a testi jóllét és egészség szintjén (mint az elégséges, nyugodt alvás vagy az egészséges, ép, arányos test), akár a mentális-érzelmi szinten (mint a személyes fejlődés, örömök és önmegvalósítás), a társas kapcsolatok szintjén (mint a jó hangulatú család, kiegyensúlyozott, jól működő emberi kapcsolatok); akár a szellemi síkon (mint az értelmes, szellemi alkatunknak megfelelő munka). Életminőséget jelent az, ha vannak örömeink, ha valóban egészségesen élünk, ha vannak céljaink és kilátásaink, ha a legfontosabb kapcsolataink rendben vannak.

Az életszínvonalat inkább az anyagi, tárgyi feltételekkel kötjük össze – és ami igazán paradox, az az, hogy sokszor a magasabb életszínvonal érdekében ítéljük magunkat csapnivaló életminőségre éveken, vagy akár évtizedeken át. Rosszabb esetben az életszínvonal oltárán áldozatul esnek kapcsolataink is: alig töltünk időt a családunkkal, nem látjuk felnőni a gyermekeinket, kiüresedik a házasságunk. Előfordul az is, hogy az egészségünket és a lelki békénket darálja le az előrejutás álma vagy megszállott küldetéstudata.

Az életminőség-leltár olyan szolgáltatás, ahol

  1. először egy részletes kérdőív segítségével pontosan és szerteágazóan felmérjük az életminőséget – a kérdőív számos modellre és gondolati keretre épít a jól bevált Maslow-féle piramis egy továbbfejlesztett, kifinomultabb verziójától kezdve az időstrukturálással vagy szerepeinkkel és szerepütközéseinkkel kapcsolatos modellekig. Ezután egy 90 perces találkozáson reflektálunk a kérdőív eredményére.
  2. Ezt követően kezdetét veszi egy 6-10 üléses coaching- vagy tanácsadási folyamat, ahol
    • együtt dolgozunk ki olyan személyre szabott akciótervet, amely rendszerelvű megközelítésben tekintetbe veszi nem csak az érintett saját szükségleteit, hanem azokat a rendszereket és kapcsolatokat is, amelyekben ő szerepet játszik, mint a szűk család, a tágabb család, a munkahelyi szervezet és az esetleges társadalmi szerep; majd
    • áttekintjük, hogy az akcióterv valóságra váltását milyen mélyebb lelki akadályok, hiedelmek, esetleg tudattalan vagy tudatelőttes tartalmak veszélyeztetik, megtesszük a szükséges lépéseket ezek feloldására és áttekintjük, mik a lehetséges következményei a változtatásnak és a nem változtatásnak;
    • a folyamat lezárásakor áttekintjük az elért eredményeket és igény esetén szerződünk a későbbi, igény szerinti (pl. 4-6 hetenként történő) utánkövetésre, „becsekkolásra”, amely segít a résztvevőnek fenntartani a tervezett változásokat abban a tudatban, hogy a háttérből egy értő szövetséges drukkol neki és szeretteinek.

Az egyszeri felmérés és reflektáló 90 perces alkalom díja: 50.000,- ft.
A tanácsadási folyamat díja: alkalmanként 10.000,- ft.

Jelentkezem életminőség-felmérésre
Megmentheti az életedet, a lelkedet vagy a házasságodat!