bezár×Telefon+36 20 / 361 63 78

GYIK

Mi a „Szeresd jól!” rendszer?

A „Szeresd jól!” rendszer egy átfogó, logikusan felépített, közérthető tanfolyam, amely megismertet a gyermeki fejlődés alapvonalaival és azzal, hogy ezt szülőként hogyan tudjuk optimálisan végigkísérni; segít eligazodni abban, mely életkorban mit indokolt elvárni a gyermektől; hogyan célszerű vele kommunikálni a legjobb együttműködés érdekében; hogyan lehet optimalizálni az ő személyiségfejlődését, készségei maximális kibontakoztatását; illetve hogyan lehet időtálló jó kapcsolatot építeni szülő és gyermek között. Könnyen megjegyezhető irányelveket és gyakorlatias technikákat tanít, amelyek a hétköznapi élet dilemmáiban és krízishelyzeteiben nyújtanak azonnali segítséget. Megérteti, hogyan lehet összeegyeztetni a fegyelmezettséget és az egyéniség belső szabadságát, és miért nem kell választani „liberális” és „konzervatív” nevelés között. A tartalommal kapcsolatos bármilyen további kérdést az ismerkedő beszélgetés során lehet föltenni.

Mire jó az ismerkedő beszélgetés?

Az ismerkedő beszélgetésen benyomást alkothatsz a tréneredről; ha kedved van, elmondhatod, milyen problémára, elakadásra keresel megoldást és ennek mi a tágabb kontextusa, így célzottabb, hatékonyabb segítséget kaphatsz; trénereddel együtt eldöntitek, a fejlődésed jelen fázisában ez a csoport jelenti-e számodra a leghasznosabb segítséget; illetve fölteheted további kérdéseidet.

Itt is minden a gyerekről szól, meg az áldozatos szülőségről?

A „Szeresd jól!” rendszer egyik alapelve az, miszerint „Előbb a szülő legyen jól.” A tanfolyamon előbb a szülők kapnak figyelmet, az ő jólétükkel, testi-lelki egészségükkel, kapcsolatukkal foglalkozunk. Megvizsgáljuk, miként lehet békés, stabil családi rendszert teremteni a gyermek körül és ezután térünk rá – a tréning fő részében – a kisgyerek fejlődésére, a szülői feladatokra.

Azt fogom érezni, hogy már visszavonhatatlanul elrontottam a gyerekeimet?

A gyerekek roppant széles skálán alkalmazkodóképes lények. Az egészséges fejlődéshez egy maroknyi alapfeltételre van szükségük, és jó eséllyel ezek közül sokat máris megadtál. Ám ha az derül ki, hogy van mit módosítani a nevelési stílusodon (és ugyan melyikünk ne követett volna el nevelési hibákat?),fontos tudni: „ma van az egész hátralevő életed első napja”. Minden változás számít, a gyerekek a körülményeikben a legkisebb javulást is észreveszik és meg is hálálják. Az idegrendszer rugalmas, sok minden korrigálható az érettebb életszakaszok bekövetkeztével. Az önmarcangolásnál hasznosabb, ha világos iránymutatásra teszel szert, hogy a gyermekkel közös utatok hátralevő részét már nyugodt szívvel, térképpel a kezedben tehesd meg. Ha kettőtök kapcsolatában új fejezetet nyitsz, ha eltávolítod az akadályokat, a gyermek egészséges fejlődési energiái hamar begyógyítják a sebeket és a kapcsolat szorosabbra fonódhat, a gyermek fejlődése helyre kerülhet. Ahogyan az egyik résztvevőnk fogalmazott nemrégiben: „megtanítottál kapcsolódni a lányomhoz.”

Ez olyan papírízű tanfolyam, ahol szavakat adnak a számba?

A „Szeresd jól!” tréning nem nyújt kész válaszokat, nem is teheti, hiszen minden szülő, minden gyermek, minden család egyedi, megismételhetetlen csoda; és nem is ez a cél, hiszen felnőtt vagy, senki nem dönthet helyetted a fontos kapcsolataidat illetően. Létezik olyan tudás, amit a saját szád ízére, családod értékrendjére, hagyományaira szabhatsz. A tréningen működési elveket érthetsz meg, amelyek birtokában saját magad generálhatsz egészséges a mindennapi szülőség ezer meg ezer mini krízishelyzetében, elakadásában.

Ez terápiás csoport?

Határozottan nem. Ez nem terápiás csoport, még csak nem is kimondottan önismereti csoport. Ugyanakkor bizonyosan lesz önismereti hozadéka, és akár terápiás, felszabadító hatása is lehet bizonyos esetekben. Ha viszont történetesen arra a döntésre jutsz, hogy a csoport után szeretnél jobban elmélyedni az önismeretben, akkor segíthet kitapogatni, mely területek igényelnek szakszerű, együttérző, megértő figyelmet és támogatást.

Meg kell nyílnom mások előtt?

A magánéletedből, belső és külső küzdelmeidből csak annyit kell felfedned, amennyit jól esik. Bármikor, bármelyik gyakorlatra, kérdésre mondhatsz nemet. Ugyanakkor azért vagyunk itt együtt, hogy a küzdelmeinken, elakadásainkon dolgozzunk – a csoporttársaid ugyanabban a hajóban eveznek, átérzik azt, amivel küzdesz és drukkolnak neked. A csoport megértő és támogató, bizalmi légköre már önmagában is nagy élmény; a csoporttudás megszületése maga is egy csoda – a csoport együtt mindig többet tud, mint a tagok együttvéve. A részvételbe annyit kell csak beletenned, amennyi neked komfortos – ugyanakkor érdemes azzal is számolni, hogy minél többet beleteszel, annál többet veszel ki. Ha azonban úgy érzed jól magad, ha előbb szemlélődsz és csak lassan vonódsz be, akkor is jól fogod érezni magad.

Van-e szükségem előzetes képzettségre vagy ismeretekre?

A csoporton való részvétel semmilyen előzetes képzettséget nem igényel. A szóba kerülő ismeretek közérthető, érdekes – sőt: nemegyszer humoros – formában hangzanak el, és egyértelműen kapcsolódnak a mindennapi gyerekneveléshez. Semmi másra nem lesz szükség, mint nyitottságra, kíváncsiságra, a résztvevők hétköznapi tapasztalataira, és arra, hogy keressék a megértésen alapuló könnyebb, derűsebb szülőség útját.

Itt minden az érzelmekről, meg a puhaságról és az engedékenységről szól majd?

Bár nagy részben érzelmi és kapcsolati témákról szól, a tréning logikus, strukturált és tényszerű. A gyerekek fizikai, érzelmi, kognitív, társas fejlődésének belső logikájával foglalkozunk, amelynek megvannak a logikus belső összefüggései. A résztvevők visszatérő élménye: „Miért nem mondta ezt eddig senki? Miért nem tudtam én ezt még a gyerekek születése előtt?”

Sok elméleti és tudományos tanításra kell készülnöm?

A “Szeresd jól!” tréning célja, hogy a gyakorló szülőnek nyújtson hathatós segítséget a mindennapokban – amikor a totyogó korú gyermek földhöz vágja magát a Tescoban; amikor az ovis nem akar reggel oviba indulni; amikor a serdülőhöz sehogy sem sikerül közel férkőzni, amikor hiába magyarázol, nem fogad szót. A tréningen olyan ismeretekre teszel szert, amikből megérted, miért nem megy, ami nem megy, és hogyan érdemes hozzányúlni a helyzethez, hogy a gyermek és a család szempontjából is jó irányba menjenek a folyamatok. Minden elméleti és tudományos ismeret érthető, szemléletes, humorous formában szerepel a tréningen és azonnal le is fordítjuk a te mindennapi életedre, oda kötjük, hogy hogyan segít a saját személyes nehézségeid feloldásában. Ahogy egy résztvevő mondta: “…. személyes…történetek….”

Ez főleg nőknek szóló tréning?

Épp ellenkezőleg. A gyerekeknek nagy szükségük van mindarra, amit az édesapjukhoz fűződő kapcsolatból nyerhetnek, akár egy háztartásban élnek vele, akár nem. Az anyukák is hálásak, ha az apa aktívan, teljes szívvel részt vesz a gyerekek életében. Az egészséges gyermeki fejlődés térképe egyaránt segítségére lehet apukáknak és anyukáknak; a gyerekek pedig egész biztosan hálásak lesznek, ha a két szülő nagyjából egy kottából énekel. Azt azonban javasoljuk, hogy a két szülő – ha megoldható – két külön tréningcsoportban vegyen részt. Könnyebb így a résztvevőknek – nincs lámpaláz és nem kell a társunk érzéseire is figyelni tréning közben –, és könnyebb a csoportnak is. A csoporttal, szülőtársakkal való ismerkedés és közös munka is így tudja igazán kifejteni áldásos hatását.

A tréner saját maga is szülő?

Igen, Orsolyának két nagy fia van, huszonévesek, egyetemi hallgatók. A gyerekneveléssel kapcsolatos anekdoták, vicces történetek, személyes példák és tapasztalatok, sikerek és tanulságok a tréning kedvelt színfoltjait képezik – természetesen a megfelelő diszkréció és a két felnőtt fiatal személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett.