bezár×Telefon+36 20 / 361 63 78

Résztvevők mondták

Mindenképpen ajánlanám a tréninget más szülőknek! Rendkívül hasznos, sok kérdésre választ kaptam. [...] Én személy szerint rájöttem, hogy néha olyat várok el a kisfiamtól, ami még nincs benne a kis puttonyában. Rendkívül érdekes volt az is, hogy a feladatokon keresztül önismereti utazást is tettem. Élvezet volt Orsolyát hallgatni, egy percig nem volt unalmas a tréning, minden percét élveztem! Köszönöm a lehetőséget! [...] Nekem sok felismerést hozott, hogy mit kell máshogy csinálnom – és útmutatást, hogy hogyan lehet jól csinálni. Különösen sokat adott az egyik kommunikációs gyakorlat - jó volt látni, hogy mit lehet abból a szituációból kihozni! Az egész tréning tetszett, minden percét élveztem, érdekes és színes volt. [...] Jó volt az is, hogy más szülőkkel is megbeszéltünk tapasztalatokat.

Huzsvár DiaSzívből ajánlanám a képzést minden szülőnek. Bensőséges hangulatban kaptam választ a kérdéseimre, melyek oda vezettek, hogy részt vegyek a tréningen. A többi résztvevő példáiból, történeteiből is sokat merítettem, tanultam. A szakmai anyag jól felépített, egymásra épülő rendszerben, alapos tudást adott, amire innentől fogva támaszkodhatok. Iránytűt, ami rámutatott, hogy hol hibáztam és megerősítést, hogy mi az, amit jól csináltam. Ez magabiztosságot ad és egy jó szellemiséget a szülői feladatokhoz. Olvastam korábban több gyerekneveléssel kapcsolatos írást, könyvet, de kusza elvek voltak a fejemben, most úgy érzem, ráléptem arra az útra a gyereknevelésben, amivel zsigerből egyetértek.
Nagyon bízom abban, hogy [a gyermekem élete mostantól] kiegyensúlyozottabb lesz és probléma esetén jól tudok neki segíteni. A mi családunk nagyon érzékeny az “anya” hangulatára, azaz, hogy én hogy vagyok – ha ideges vagyok, mindenki feszültebb lesz, ha egyensúlyban tudok maradni, a család is békében van. Sok eszközt kaptunk a tudatosságra, a tudatos reakciókra, ez biztosan segíteni fog. Különösen sokat segített a bensőséges csoportmunka, a sok gyakorlat, ami beépült tudássá változtatta az elméletet. Nekem ez nagy élmény volt, kerek és egész, úgy volt jó, ahogy volt.

Elekházy ÁgnesNagyon hasznosnak tartom a tréninget. Ajánlanám kb. mindenkinek, aki gyermekvállalás előtt áll vagy már szülő. [...] Ezeket az információkat mindenkinek tudnia kellene ahhoz, hogy meglegyen a tudásháttér a szülőséghez. Véleményem szerint rengeteg olyan "hibát" követünk el, aminek oka a tudás/információ hiány. Hiánypótló tréningnek tartom, és nagyon jó lenne, ha széles körben elérhető, hozzáférhető lenne sok-sok embernek.
A tréning magabiztosságot ad, hogy igen, meg tudom csinálni, nem lehetetlen, vannak eszközök, és ha értem, mi miért történik, akkor empatikusabb tudok lenni, türelmesebb tudok maradni. Bele tudtam képzelni magam a gyerekek helyébe, és ez sokat segít a megértésükben és elfogadásukban.
Nekem a tréning elsősorban szemléletváltást hozott. Kaptam technikákat is nehéz helyzetek kezelésére. Kaptam tudást a gyerekek működésének megértéséhez és elfogadásához.
Talán türelmesebb és elfogadóbb leszek. Szeretném megteremteni nekik a nyugalmat, a biztonságot. Építem és szépítem a kapcsolatunkat. És próbálok egy stabil gyerekkort adni nekik. A tréning nyomán a családban az alaphangulat tud megváltozni, és ez nagyon számít. A mindennapok hangulata így az egész család hangulata, akár az egészsége is. Jól esett az elfogadás, hogy úgy éreztem, lehetek őszinte (bármennyire kényes a téma, vagy a kérdés). Szerettem a nagykörben való beszélgetést/tudás összeszedést. A csoportnak tényleg ereje van. Nagyon hasznos a 4 szülői feladat átbeszélése. És igen, ez is egy felismerés, hogy ahhoz, hogy jól csináljam, jól kell lennem.

BoriSzerintem ez egy nagyon jó elméleti összefoglalója a gyermekek és képességeik fejlődésének, a családi együttműködés kialakításának, a mindenki számára kielégítő kompromisszumok létrehozásának. Mindez megspékelve olyan gyakorlatokkal, amelyek segítenek a saját gyermekeink szemszögéből látni a konfliktushelyzeteket, illetve visszaemlékezni saját ifjúságunk nehézségeire, ezzel is lehetővé téve, hogy könnyebben tudjunk azonosulni a gyerekekkel. Ha ez mind nem elég ajánlólevél, akkor azért is ajánlani tudom ezt a tréninget, mert nagyon sok remek szülővel lehet eszmét cserélni, akik szintén jobban szeretnék csinálni ezt az egészet, mint eddig, és ezért mindenre hajlandóak. Orsolya személyében pedig egy rendkívül empatikus és nagy tudású szakember vezet minket arra az útra, ahol sokszor magunk jöhetünk rá a megoldásra. Nagyon sok tudatosság, és kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció. De úgy érzem, hogy ezek remek és láthatóan működő dolgok. Sokkal nyugodtabb lesz a gyerekeim élete egy olyan anyuka mellett, aki innentől jobban kezeli majd a konfliktushelyzeteket, és a viták nem kiabálásba, hanem beszélgetésbe és a felek megállapodásába torkollnak majd. Nekem a légkör tetszett legjobban, amit Orsolya megteremtett, az, hogy őszintén kíváncsi volt mindenre, hogy ő is jegyzetelt, emlékezett arra, amit mondtunk, hihetetlenül tetszett. Nem megszokás és rutin volt az egész, hanem valódi jelenlét. Tetszettek mások tapasztalatai. Tetszett, hogy habár az időbe bele kellett férnie mindannak, ami a kurzus részét képezi, mégis egy összeszedett, rendezett kerek egész volt. Lehetőséget adva egy esetleges folytatásnak, bizonyos témakörökben történő mélyebb elmerülésnek. Szerintem talán mindenkinek hatalmas felismeréseket és aha-élményeket nyújtott.

BrigittaA tréning nagyon jól strukturált. Logikusan és követhetően visz végig a gyermekkor fő szakaszain a csecsemőkortól a fiatal felnőtt korig és bontja ki mindegyik életszakaszt ugyanazon szempontok alapján. Ez az ismétlődés nagyon jól rögzíti a szülőben a gyermeknevelés sarokpontjait.
Nagyon fontos, hasznos és építő, jövőbe mutató része a tréningnek az, hogy egyúttal elindítja a szülőt egy saját önismereti úton, ami nélkül egyszerűen nem lehet "jól szeretni" gyermekünket (házastársunkat, tágabb családunk tagjait és saját magunkat sem)....aminek segítségével könnyebben tudunk ráhangolódni saját gyermekünkre, vagy éppen megérthetjük, miért reagálunk bizonyos szituációkban úgy, ahogy. A tréning megnyugtatást nyújt arra vonatkozóan, hogy tökéletes szülő nincs, mindannyian követünk el hibákat, ezek javarészt tudatos odafigyeléssel, akarattal és tanulással korrigálhatók. Orsolya nyitott, őszinte, bizalmi légkört teremtett közvetlen, humoros stílusával és a valódi életből vett sok sok - gyakran személyes - gyakorlati példájával. A tréninget ajánlom azoknak a szülőknek, akik tudatosak és elszántak annak érdekében, hogy gyermeküket jól tudják szeretni, biztonságos, vidám, élményekben gazdag, felszabadult, harmonikus gyermekkort és fiatal felnőttkort teremtsenek számukra, s mindezért hajlandóak változtatni saját személyiségük korlátain is. Mindezzel pedig megalapozzák gyermekük majdani felszabadult, kiteljesedett, harmonikus felnőttkorát és családi életét, s azt hiszem, ez az, ami minden felnőtt, egészséges szülő vágya.
Megerősítést, megnyugtatást kaptam arról, hogy nagy hibát nem követtünk el eddig gyermekeink (9,5 és 13 évesek) nevelése során. Rávilágított a hibákra, amiket van még idő, mód és lehetőség korrigálni és jobban csinálni azért, hogy vidámabb, felszabadultabb, nyugodtabb gyermekkoruk/kamaszkoruk és később felnőtt életük lehessen. Jól esett, hogy a résztvevők mindegyike ezzel a nyíltsággal, őszinteséggel volt jelen az alkalmakon. Nekem nem volt még ilyen csoportélményem korábban semmilyen területen.

Kerék JuditEgész listám van, kinek fogom személyesen a figyelmébe ajánlani a tréninget. Éppen a címadó tartalma miatt. Tanít jól szeretni a gyermekeket, módszeresen, életkori szakaszonként haladva, miközben a szülőknek az önismeret elkerülhetetlen lehetőségeit adja a tréning.
Nekem nyugalmat adott abban, hogy jóval szélesebb az a sáv, ami korspecifikusan normalitás, mint ahogy szorongó pillanataimban gondoltam. A gyermekeim élete javul attól, hogy stabilabb anyukájuk egyenletesebb, illetve nyugodtabb érzelmi teret tud tartani számukra. Segített és jó rálátást adott a rendszerezett tudás. Jól esett „engedélyeket” kapni: bízhatok, és erősíthetem a gyermekeimbe vetett meglévő bizalmam, hogy ösztönösen sok mindent tudnak. A kurzus felépítése professzionális.

Lendvay-Kontra Ágnes